На головну сторінкуКарта сайтуЗворотній зв`язокДодати в обране
 
Головна сторінка
Про нас
Громадська приймальня
Місце розташування, природні умови
Геологічна будова і тектоніка
Рельєф
Клімат
Метеорологічні показники
Гідрологія
Грунтовий покрив
Рослинний світ
Тваринний світ
Послуги
Еколого-просвітницький центр
Музей природи в с. Зеленів
Екологічні стежки та еколого-туристичні маршрути
Реалізація посадкового матеріалу
Основні види діяльності, завдання
Охорона екосистем
Наукова діяльність
Рекреація (Туризм)
Екологічна освіта і виховання
Плани роботи відділів
Новини, оголошення, інформація
Таксаційний опис та плани лісонасаджень
Інформація щодо природокористування
Відеотека
Фотогалерея
Зима
Весна
Літо
Осінь
Друкована продукція
Наше видавництво
Про НПП в Україні та світі
Співробітництво
Міжнародне
Співпраця з громадськістю
Річні плани закупівель
Інформація про конкурсні торги
Договора оренди
Контактна інформація
« назад до переліку

 

Цікаві факти про китів 

Кити - найбільші, найдовші (до 33 метрів), найважчі (до 150 тонн), найгучніші, найвитриваліші ссавці.
• Найбільший ссавець планети - синій кит. Причому самка синього кита завжди більша за самця.
• На язиці синього кита, який важить до 4 тонн, може вміститися близько 50 чоловік.
• Серце синього кита розміром з невеликий автомобіль важить 600-700 кг і по судинах діаметром з відро перекачує близько 8 тисяч літрів крові.
• За 1 секунду синій кит вдихає приблизно 2 тисячі літрів повітря, всього ж в легенях цього гіганта здатні вміститися до 14 кубометрів повітря.
• Кити можуть не спати три місяці, не їсти вісім, не дихати до двох годин і при цьому долати гігантські відстані до декількох тисяч кілометрів.
• Щодня дорослий синій кит поглинає близько мільйона калорій. У меню тварини входить приблизно тонна криля - невеликих рачків. Взагалі ж кити їдять невеликих риб, каракатиць і планктон.
• Кити можуть ковтати і великих риб, одного разу в шлунку 16-метрового кашалота були виявлені дві 3-метрові акули.
• Вони особливі
• Кити здатні пірнати на глибину до 1000 метрів. Тиск на такій глибині в 100 разів перевершує тиск на поверхні.
• При зануренні пульс кита падає до десяти ударів на хвилину і кров припиняє поступати в судини плавників, шкіри, хвоста. Вона живить тільки мозок і серце.
• Китам належить найбільший у ссавців мозок - до 8 кілограмів. Мозок синього кита, який значно більше кашалота, важить лише 3 кілограми.
• Око великих китів важить близько кілограма. Дуже маленькі, адаптовані до життя в морі очі здатні витримувати високий тиск при зануренні тварини на велику глибину, з слізних проток виділяються великі жирні сльози, що допомагають ясніше бачити у воді і захищають очі від впливу солі.
• У китів немає зовнішніх вух, вони чують нижньою щелепою. Від неї звук йде по особливій западині до середнього і внутрішнього вуха.
• Кити постійно прислухаються, тому що у них немає нюху і слабо розвинений зір. Звук дає китам можливість орієнтуватися, спілкуватися між собою і харчуватися, хоча точне призначення звуків, які видають кити, досі не з'ясовано.
• Кит-горбань насправді зовсім не горбатий. Своєю назвою він зобов'язаний звичкою перед зануренням виставляти над водою більшу частину спини.
• Кити дуже страждають від шуму у світовому океані, який з'являється через діяльність людей.
• Кит - єдиний, крім людини, ссавець, який співає. Найкоротша «арія» кита триває шість хвилин, найдовша - близько півгодини. Спочатку вважали, що співають лише самці, однак є відомості, що самки співають пісеньки своїм малюкам. При цьому, у китів немає голосових зв'язок.
• Білі кити білухи - "найбалакучіші" представники китоподібних. Через різноманіття видаваних білухою звуків їх часто називають «морськими канарками».
• Хвости китів індивідуальні, як відбитки пальців у людини. Розрізи і борозни, шрами, плями бурих водоростей створюють на хвостах китів неповторні малюнки.
• 20-метрові фінвали - це єдині ссавці на землі з асиметричним забарвленням. Правий бік у фінвала - білий, а лівий – чорний
• Найбільш тривалі міграції здійснюють сірі кити. Щоосені вони пропливають кілька тисяч кілометрів від своїх пасовищ в Беринговій протоці і Чукотському морі до спокійних лагун півострова Каліфорнія, де вони і розмножуються. У лютому вони пускаються в зворотний шлях, причому під час цієї тримісячної подорожі лише зрідка зупиняються для сну.
• Косатка, яку часто називають китом-вбивцею, чия довжина близько 9 метрів, а вага 10 тонн, насправді - дельфін.
• Самки китів виношують дитинчат 11 місяців, «малята» народжуються довжиною близько 7,5 метра і вагою 2-3 тонни, при цьому яйцеклітина кита розмірами не перевершує яйцеклітину миші.
• Приблизно до семи місяців китенята харчується материнським молоком, щодня випиваючи близько 380 літрів. До цього віку кити збільшуються до 16 метрів в довжину і важать 23 тонни.


Цікаві факти про дельфінів
• Існують 32 види морських дельфінів і чотири типи річкових.
• Дельфін єдиний ссавець, який народжується вперед хвостом.
• Самиці дельфінів надають допомогу іншій самиці при важких пологах. Решта дельфінів будуть плавати навколо для захисту породіллі.
• Акули бояться дельфінів, оскільки останні здатні їх убити.
• Деякі види дельфінів можуть затримувати дихання на 30 хвилин.
• Молоді дельфіни залишаються з матір'ю упродовж 2 або 3 років.
• Хоча більшість диких тварин уникають контактів з людьми, дикі дельфіни люблять пограти та поспілкуватися з людиною, особливо з дітьми.
• Очі дельфіна виробляють сльози, які захищають очі від інфекцій і сторонніх предметів. Морські дельфіни чудово бачать, як під, так і над водою.
• У дельфінів два шлунки. Перший для зберігання їжі, а другий для перетравлення.
• Дельфін може запросто занурюватися до 300 метрів.
• Спинний плавець у кожного дельфіна унікальний, у такий спосіб вчені відрізняють їх один від одного.
• Дельфіни зазвичай, не можуть жити в повній самоті. Вони мають складну соціальну структуру, і у них є широкий діапазон емоцій, в тому числі і гумор.
• Дельфіни можуть плавати зі швидкістю до 30 км/год упродовж тривалого часу. Це приблизно втричі швидше, ніж найшвидші люди у світі.
• Вбивство дельфінів у Стародавній Греції вважалося блюзнірством і каралося смертю.
• Середня тривалість життя дельфінів становить 17 років. Проте, деякі з них, за якими спостерігали у природі, доживали до 50 років.
• У дельфінів немає нюху, але у них є почуття смаку, як і люди, можуть розрізняти солодкий, кислий, гіркий і солоний смак.
• Більшість видів дельфінів живуть у солоній воді, але деякі з них можуть жити і в прісній.
• У роті дельфіна приблизно 100 зубів. Вони використовують зуби, щоби схопити здобич, але не жують її. Вся їжа проковтується цілком.
• Дорослий дельфін з'їдає приблизно 33 кг риби за добу, що за людськими мірками дорівнює 15-22 кг м'яса на день, але дельфіни не набирають зайву вагу.
• Шкіра дельфіна дуже тонка і вона може бути легко пошкоджена при контакті з іншими поверхнями.
• Дельфінячий «Сонар» або «Ехолот» рідко трапляється в природі, і набагато перевершує сонар кажана. Ехолот дає їм змогу буквально відчути відстань, форму, щільність і рух об'єкта.
• Ніхто не знає точно, чому дельфіни викидаються на берег. Щоби прокладати свій шлях, дельфіни можуть використовувати магнітне поле землі, деякі вчені вважають, що ці місця мають аномальне магнітне поле.

  

Copyright © 2008-2021,

Національний природний парк «Вижницький»,
всі права на зміст та зображення захищені
Лічильник BEST.cv.uaРозробка веб-сайту: Студія COM.CV.UA