На головну сторінкуКарта сайтуЗворотній зв`язокДодати в обране
 
Головна сторінка
Про нас
Структура управління
Громадська приймальня
Місце розташування, природні умови
Геологічна будова і тектоніка
Рельєф
Клімат
Метеорологічні показники
Гідрологія
Грунтовий покрив
Рослинний світ
Тваринний світ
Послуги
Еколого-просвітницький центр
Музей природи в с. Зеленів
Екологічні стежки та еколого-туристичні маршрути
Реалізація посадкового матеріалу
Основні види діяльності, завдання
Охорона екосистем
Наукова діяльність
Рекреація (Туризм)
Екологічна освіта і виховання
Плани роботи відділів
Новини, оголошення, інформація
Статті, збірники, газети
Таксаційний опис та плани лісонасаджень
Інформація щодо природокористування
Відеотека
Фотогалерея
Зима
Весна
Літо
Осінь
Друкована продукція
Наше видавництво
Про НПП в Україні та світі
Співробітництво
Міжнародне
Співпраця з громадськістю
Річні плани закупівель
Інформація про конкурсні торги
Договора оренди
Контактна інформація
« назад до переліку

 

    У різних державах світу щорічно відзначають досить оригінальні свята. Їх винуватцями стають не хто-небудь, а тварини. В Україні подібне свято адресоване пернатим - синицям. Дата 12 листопада носить назву «День синички». Синичкин день - з'явився в Україні кілька років тому, з ініціативи представників Союзу охорони птахів України. У слов'ян існує повір'я, згідно з яким саме до 12 листопада до житла людини прилітають зимуючі пернаті. Серед них обов'язково присутні і жовтогруді синиці. Пояснюється така поведінка птахів дуже просто: пернаті розуміють, що люди в зимові холоди здатні пожаліти «братів своїх менших» і підгодувати їх.


     Цікаві факти про синицю:
*Синичка зустрічається по всій території Україні, навіть в самих різних куточках світу.
*Спина забарвлена у жовтувато-зелений колір, черевце – яскраво-жовте. Крила, хвіст та куприк блакитнувато-сірі. На крилах наявні білі смуги. На голові є шапочка з блискучих чорних пір’їнок. Щоки білі, вздовж грудей тягнеться широка чорна смуга. Лапи тонкі, без оперення, пальців чотири. Дзьоб короткий, конусоподібний.
*Свою назву вони отримали з-за характерного щебетання, яке, якщо прислухатися, звучить, як «сі-синь-сі».
*Вага тіла дорослої синиці рідко перевищує 20 грамів, а довжина — 15 сантиметрів. В цілому розмірами вони порівнянні зі звичайними горобцями
*Ці пташки на подив ненажерливі. Зазвичай вони полюють весь день безперервно, навіть їли вони вже ситі. Надлишки видобутку вони ховають в гнізді, щоб з’їсти їх пізніше.
*Синиці поїдають практично будь-яких комах, навіть тих, якими інші птахи зазвичай не харчуються.
*Маленькі синички знищують більше комах-шкідників, ніж майже всі інші птахи, тому в сільській місцевості для них часто вішають годівниці, щоб принадити настільки корисних сусідів.
*У середньому влітку доросла синиця за день поїдає 300-400 комах, в основному гусениць.
*Синичка швидка, заповзята. Де тільки її не зустрінеш - і в лісі, і на річці, і в полі. Вертлява, непосидюча, вона щось постійно шукає.
*Синиці на зимовий період охоче поселяються поруч з людиною, в природі на весняно – осінній період вони мешкають у дубових гая, де у старих дубах часто бувають дупла і порожнечі, в яких вони облаштовують гнізда.
*Гнізда синиць нерідко руйнуються дятлами і білками.
*Тільки один вид синиць здатний самостійно зробити собі гніздо, вищипавши гнилу деревину в стовбурі дерева, інші використовують вже готові дупла та інші укриття, природні або зроблені руками людини.
*Вони здатні видавати близько 40 різних звуків.
*У більшості випадків синиці утворюють пари на все життя.
*За теплий сезон вони відкладають яйця двічі, а не один раз, як більшість інших птахів.
*Під час висиджування яєць самка синиці зазвичай не залишає гнізда. Годує її в цей час самець.
*Любителям погодувати пташок варто знати, що їм не можна давати чорний хліб, у ньому міститься багато дріжджів, які здатні їх убити.
*Синиці зазвичай не роблять запаси на зиму, зате вони чудово знаходять і розоряють чужі сховища, зроблені іншими птахами та дрібними тваринами.
*Вони відрізняються чудовою пам’яттю, і запам’ятовують місця, де їм вдалося знайти багато їжі, щоб згодом до них повернутися.
*При тому, що літають синиці дуже швидко, вони рідко махають крилами, і витрачають на політ енергії менше більшості інших птахів. У цьому плані їм далеко до колібрі, які махають крильцями з такою швидкістю, що за ними неможливо встежити.
*Синиці не п’ють брудну воду. Навіть у містах вони не п’ють з калюж.
*У природі вони зазвичай живуть 2-3 роки.
*У зимовий час нашим пернатим друзям буває холодно і голодно, з 10 синиць виживає до весни тільки.


    Творити добро легко і приємно. Радимо всім і закликаємо не бути байдужими до пташок. Вони, маленькі і беззахисні, потребують нашої допомоги та підтримки, адже взимку їм приходиться скрутно в пошуках їжі. І наше з вами завдання: не дати загинути взимку від голоду нашим зимуючим птахам, зробити для них годівниці і підгодовувати птахів взимку.
    Пам'ятайте: жовтогруді спритні пташки потребують вашої турботи і допомоги не тільки в своє свято, але кожен день взимку.


  

Copyright © 2008-2020,

Національний природний парк «Вижницький»,
всі права на зміст та зображення захищені
Лічильник BEST.cv.uaРозробка веб-сайту: Студія COM.CV.UA